CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Wednesday, May 6, 2009

Bonus untuk anda

TAHUKAH anda mengenai kebaikan avortemin, penemuan terbaru dalam bidang imbasan ultra bunyi? Bagaimana pula dengan risiko oral seks serta bahaya tempiasan alkohol? Ikuti ruangan Penemuan pada minggu ini untuk jawapannya.

Avortemin hilangkan parut

PENYELIDIKAN dibuat terhadap sejenis ubatan khas untuk menghilangkan kesan parut yang kini terbukti berkesan, menurut penyelidik di United Kingdom.
Ubat tersebut, Avotermin, akan disuntik ke bahagian parut yang akan bertindak mengurangkan kesannya tanpa meninggalkan tanda merah dan kesan jelas.

EKSTRA: Kekurangan pengambilan vitamin A dan C mampu mengundang risiko asma menurut satu kajian yang dijalankan selama 30 tahun. Menurut penyelidik dari Universiti Nottingham, terdapat peningkatan sebanyak 12 peratus berlakunya risiko asma ke atas mereka yang kekurangan dua jenis vitamin tersebut.

Imbas strok kanak-kanak

SATU pengimbas ultra bunyi yang membantu kanak-kanak yang menghidap penyakit berkaitan darah, sickle, juga didapati mampu mengesan kehadiran strok.

Menurut Dr. Heather J. Fullerton dari Universiti California, semenjak mesin pengimbas ultrabunyi Transcranial Doppler (TCD) itu digunakan, kejayaan mengurangkan kejadian strok pada kanak-kanak mencapai hampir 80 peratus.

EKSTRA: Satu kajian di Perancis yang dikeluarkan dalam jurnal perubatan Lancet Neurology mendapati penggunaan acetaminophen pada suhu tubuh normal mampu mengurangkan risiko serangan strok pada peringkat pertama.

Ubat tersebut turut digunakan bersama Crestor, Lipitor dan Zocor dalam mengurangkan kandungan statin kolesterol.

Seks oral punca kanser tekak

PARA penyelidik memberi amaran bahawa sejenis virus dapat menyebabkan kanser tekak bagi mereka yang gemar melakukan seks oral. Menurut jurnal perubatan New England, risiko virus ini merebak adalah sembilan kali lebih tinggi bagi mereka yang melakukan seks oral dengan enam pasangan atau lebih.
EKSTRA: Wanita yang melahirkan anak ketika usia remaja berisiko menjadi gemuk berbanding rakan mereka yang tidak mengandung dalam usia yang sama. Dr. Erica P. Gunderson dari Kaiser Permanente di Oakland, California, AS berkata, keadaan ini berlaku kerana perkembangan remaja itu ketika melahirkan anak adalah tinggi dan sekali gus mempercepatkan proses kegemukan yang sepatutnya lambat berlaku.

Tempiasan alkohol sebabkan kanser

MENURUT hasil penyelidikan Institut Kebangsaan mengenai Alkohol dan Penyalahgunaan Alkohol Amerika Syarikat, tempiasan alkohol pada muka peminumnya mampu mengundang kanser gullet.
Enzim yang terdapat pada kulit menjadi kemerahan serta kesan ruam serius apabila ia bertindak balas dengan alkohol.

EKSTRA: Kaedah akupuntur yang digunakan bagi menghilangkan rasa panas yang dikaitkan dengan menopaus sebenarnya tidak membantu mengurangkannya, menurut ketua penyelidik dari Institut Perubatan Oriental Korea, Dr. Myeong Soo Lee.

Penemuan yang jarang2 dijangka

KETAHUI mengenai bahaya rawatan ulser yang mengandungi garam, kebaikan kacang walnut, penemuan vaksin JE dan kesan buruk akibat kurang tidur dalam ruangan penemuan minggu ini.

Ubat ulser undang sindrom Reye

RAWATAN yang mengandungi garam untuk ulser mulut dan kesakitan ketika tumbuh gigi bagi kanak-kanak berumur di bawah 16 tahun didapati mengundang risiko sindrom Reye.

Menurut Agensi Pengeluar Produk Perubatan dan Penjagaan Kesihatan (MHRA) di United Kingdom, garam salicylate mempunyai kesan yang sama seperti aspirin.

Sindrom Reye sangat jarang berlaku namun ia penyakit itu sangat serius kerana boleh menjejaskan otak dan hati.

EKSTRA: Menurut American Journal of Clinical Nutrition, susu ibu yang mengandungi kurang protein berbanding susu formula memberi jawapan mengapa bayi yang menyusu menggunakan botol lebih cenderung mengalami obesiti.

Kacang walnut halang kanser

RISIKO barah payu dara dapat dikurangkan dengan memakan kacang walnut. Menurut Dr. Elaine Hardman dari Sekolah Perubatan Universiti Marshall, AS, kacang walnut mengandungi omega-3, asid lemak, antioksida dan phytosterols yang mampu mengurangkan risiko kanser tersebut.
EKSTRA: Satu kajian oleh Universiti Washington mendapati penggunaan ubat penahan sakit seperti ibuprofen tidak mampu menghalang penyakit Alzheimer.

Vaksin JE ditemui

VAKSIN Ixiaro yang digunakan untuk mengubati Japanese encephalitis (JE) yang berpunca daripada virus pembawaan nyamuk kini telah terbukti berkesan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat

Walaupun begitu, suntikan dua dos vaksin ini masih meninggalkan kesan sampingan seperti sakit kepala dan otot, bengkak serta keperitan pada bahagian yang disuntik.
EKSTRA: Ketua penyelidik Universiti Minnesota, Kristin Anderson, berkata, mereka yang sering memakan daging merah yang dipanggang berpotensi sehingga 60 peratus untuk menghidap kanser pankreas.

Gemuk kerana kurang tidur

MEREKA yang mendapat tidur yang cukup pada waktu malam dapat menghalang penyakit diabetes sehingga lima kali ganda.

Ujar seorang profesor di Universiti Buffalo, New York, Lisa Rafalson, kajian itu membuktikan terdapat hubungan jelas antara penyakit dan kekurangan tidur terutama di kalangan mereka yang telah berusia.
EKSTRA: Lelaki yang mengambil banyak daging berproses dan tenusu tinggi lemak berpotensi mempunyai sperma tidak berkualiti.